Verhalen komen tot leven in De Wolden
De gemeente De Wolden kent vele volksverhalen, die generatie op generatie zijn doorverteld. Denk maar aan het Spinwiefien, het Runer Waopen en de Juffer van Echten. De Bibliotheek brengt de verhalen opnieuw tot leven in de 21e eeuw. Haal nu het gratis routeboekje op in de Wolder bibliotheken en ontdek het zelf!
Fiets mee langs de verhalen
Haal je gratis routeboekje op
Profiteer van kortingsacties
Wat is een volksverhaal?
Volksverhalen blijven in leven doordat we ze blijven doorvertellen. Lokale sagen, legendes en historie verbinden mensen met hun streek én met elkaar. Maar wat maakt een verhaal nu een echt volksverhaal? Bert Steenbergen van de Oudheidkamer in Zuidwolde neemt je mee in het ontstaan van volksverhalen.
Zes Wolder volksverhalen komen tot leven
De volgende zes volksverhalen maken deel uit van de routes die je met het routeboekje kunt afleggen.
Bonusverhaal: De Gifmengster van De Wijk
Heb jij wel eens gehoord van de Gifmengster van De Wijk? Het tragische verhaal van de Gifmengster van De Wijk berust op ware gebeurtenissen uit de 19e eeuw, toen er nog een armenhuis stond in het dorp. Als er opeens verdachte doden vallen, wijzen de vingers al snel naar één persoon... Dichteres Ria Westerhuis droeg haar bewerking van dit verhaal op 7 september twee keer voor in Bibliotheek De Wijk, afgewisseld met muziek van gitarist, toetsenist en zanger Geert Jan Brader.