Cookies op deze website
Met cookies houden we informatie bij over je bezoek. We verzamelen deze informatie om de gebruikservaring te verbeteren. Je kunt je toestemming altijd weer intrekken.
Gepubliceerd op: 12 maart 2025 10:08
Teon Havinga van cbs Het Kompas mag de gemeente Meppel vertegenwoordigen bij de provinciale voorleeswedstrijd. Hij won de gemeentelijke voorleesstrijd die dinsdagmiddag in de theaterzaal van De Plataan werd gehouden. De jury roemde onder meer zijn boekkeuze.
Teon Havinga las na een duidelijke inleiding een stuk voor uit ‘Jij mag alles zijn’ van Griet op de Beeck. Het boek gaat over liefde, verdriet, verantwoordelijkheidsgevoel en hoop en is volgens kenners een boek dat niet voor alle 9-plussers heel geschikt is. Teon Havinga las zijn gekozen fragment met veel gevoel voor en wist het publiek ook te raken. De jury vond de keuze voor dit boek dapper.
De voorleeswedstrijd telde dit keer elf deelnemers van verschillende Meppeler scholen. De Reestoeverschool was terug van weggeweest en kende met Joshua Poul een goede schoolkampioen. Hij las ‘Bureau Speurneus’ van Jozua Douglas en deed dat met verve. Datzelfde boek, maar dan uit een ander hoofdstuk, las Yannick Kodde van KC De IJsvogel. Vanuit Nijeveen meldde zich Sara Bouwknegt van cbs De Wel op de oranje voorleestroon met een stuk uit de Koning van Katoren van Jan Terlouw, gevolgd door Okke Dijkstra van KC Kornalijn, die ‘Tom Groot’ van Liz Pichon las. Romijn Veldman van obs Sprinkels beet eerder al het spits af met ‘Bridget van der Puff’ van schrijver Martin Stewart.
Een stil publiek
De variëteit van boeken was groot, zo kwam Lynn Felix van Kindpunt Gavelanden met het boek ‘Prutje’ van Pieter Koolwijk. Direct na de pauze was er een enthousiaste Aisha van Zoest van cbs Anne Frank die ‘De Wentelwens’ van Linda Vogelesang had uitgekozen. Elise Sijtsma (cbs De Akker) hield de spanning erin met ‘Wereldspionnen’ van James Ponti, Angel Franken (KC Beatrixschool) had gekozen voor het aloude ‘Minoes’ van Annie M.G. Schmidt. Jolie Albrecht tenslotte deed het ook al prima met ‘Blauwe plekken’ van Anke de Vries, over een meisje dat steeds door haar moeder wordt geslagen. Het was wel duidelijk dat zo’n onderwerp voor stil publiek zorgt.
De organisatie was in handen van de educatiemedewerkers van de Bibliotheek Meppel en ze waren net als de juryleden goed te spreken over het niveau van de deelnemers. Het was mooi om te zien hoe de gezonde spanning werd omgezet in mooie prestaties. De theaterzaal van De Plataan was goed gevuld met meelevende ouders, andere familieleden en vrienden en vriendinnen. Dat lezen en voorlezen belangrijk is, wordt door de stichting Lezen van harte onderschreven. De wedstrijd is wat dat betreft een mooi instrument om het lezen te bevorderen. De bijdragen van de elf leerlingen uit Meppel maakte volgens presentator Marinka Wijngaarden ook nieuwsgierig naar al die boeken. Op naar de bibliotheek dus.
Foto's & tekst door Peter Nefkens.