Speciale Flair voor vrouwen die moeite hebben met lezen en schrijven

Gepubliceerd op: 16 september 2024 15:48

Vorige week was het de Week van Lezen en Schrijven, die aandacht vraagt voor laaggeletterdheid. Ter ere hiervan heeft tijdschrift Flair een editie uitgebracht voor jonge vrouwen die moeite hebben met lezen en schrijven. ‘Flair – Extra makkelijk te lezen’ heeft een lager taalniveau en een eenvoudige vormgeving. Gea Mulder uit Havelte, de Taalheld van 2024 staat in het blad met een interview.

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Voor deze mensen is het lezen van tijdschriften minder makkelijk. De speciale Flair inspireert vrouwen over gezondheid, mode en reizen. Het tijdschrift helpt hen om zich zelfverzekerder te voelen door informatie te geven over belangrijke onderwerpen in hun leven. Zo is er een artikel over hoe ouders kunnen bijdragen aan de taalontwikkeling van hun kinderen.

Deze Flair is een samenwerking tussen Flair en Stichting Lezen en Schrijven. De Nationale Postcode Loterij maakt het tijdschrift mogelijk. Het blad ligt nu in consultatiebureaus, buurthuizen, Taalhuizen en andere publieke plaatsen. Ook in de vestigingen van Bind bibliotheken zijn ze te vinden. Haal ‘m op zolang de voorraad strekt!

Een adviseur van Stichting Lezen en Schrijven trainde de redactie in het schrijven van teksten op A2/B1-taalniveau en op het thema laaggeletterdheid. Dat komt op verschillende manieren aan bod in het blad. Bijvoorbeeld in de verhalen van ervaringsdeskundigen en in het interview met Jamie en Steven Kazàn, ambassadeur van Stichting Lezen en Schrijven.

Gea Mulder uit Havelte, die dit jaar de nationale titel Taalheld 2024 veroverde, wordt in het blad ook geïnterviewd. “Mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, zoals ik, lezen niet snel een tijdschrift. Artikelen hebben vaak te lange zinnen. Er zijn veel moeilijke woorden. Ik wil ook lekker op de bank genieten van al het moois dat tijdschriften bieden. Met deze speciale Flair kan dat. Dat vind ik heerlijk.”